Horecaschaap

Nieuws

Het Team

 

Ontmoet het Klein Krediet Corona (KKC), de nieuwste financiële toevoeging op het bestaande pakket fiscale regelingen tijdens de coronatijd. Deze kredietregeling is specifiek gericht op de kleine ondernemers , micro-, midden- en kleinbedrijf. Het fonds is €750 miljoen waarbij de overheid voor 95% garant staat en heeft een vast, laag rentepercentage van maximaal 4%. Zo hoopt de overheid de eerdere ondoeltreffendheden van de regelingen GO-C en BMKB-C op te vangen.

Hoe zit het met de GO-C en BMKB-C?
Over het algemeen liggen de risico’s voor banken hoger bij het verstrekken van leningen aan deze groep kleinere bedrijven, maar juist zij hebben het tijdens de coronatijd zwaar. Voor deze groep ondernemers werden de regelingen GO-C en BMKB-C al eerder in het leven geroepen. De Garantie Ondernemingsfinanciering uitbraak coronavirus betekende een overheidsgarantie van 80% tot 90% van de staat op middelgrote en grote leningen. Daarnaast werd de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) regeling op 7 april verruimd naar het BMKB-Corona. Via deze regeling kunnen ondernemers hun onderpand vergroten, zodat er een lening worden aangevraagd.

Klein Kredieten Corona (KKC)
Toch bleek dit geen oplossing voor ondernemers. Zo werden er in de praktijk nog steeds veel ondernemers afgewezen, of waren de rentepercentages te hoog. Voor banken is het verstrekken van relatief lage leningen aan kleine bedrijven, minder aantrekkelijk door het hogere risico op faillissement en de lagere rente-inkomsten. Daarnaast zijn de verwerkingskosten van alle leningen wel gelijk waardoor het deze bedrijven vaak lastiger aan een lening kunnen komen. Bij de totstandkoming van deze regeling hebben de banken en de overheid de handen ineengeslagen en gezorgd dat alle ondernemers kunnen lenen tegen een laag rentepercentage (maximaal 4%). Daarnaast staat de overheid voor 95% garant, zodat het risico voor de banken enorm is verlaagd.

Wie komt in aanmerking voor deze regeling?
✔️ Ondernemers met een omzet vanaf €50.000.
✔️ Voor de coronacrisis heeft jouw onderneming voldoende winst gedraaid.
✔️ Je stond ingeschreven bij de KVK vóór 1 januari 2019.

De KKC-regeling dient ervoor om kleine ondernemingen van een overbruggingskrediet te voorzien die tussen de 10.000 en de 50.000 euro ligt – en dus relatief laag is. Deze leningen worden aangeboden tegen een gunstige rente van maximaal 4% en een maximale looptijd van 5 jaar. Tenslotte ontvangt de overheid een eenmalige premie van 2% die door de ondernemers moet worden betaald.

Hoe kan ik deze regeling aanvragen?
Op dit moment is de regeling nog niet ingegaan en ligt deze nog ter goedkeuring bij de Europese Commissie. Naar verwachting gaat deze regeling halverwege mei van kracht.

Ook goed om te weten
💡 Ook geaccrediteerde BMKB-C-financiers mogen deze leningen verstrekken.
💡 De Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben al toegezegd de leningen te gaan verstrekken.

Nog vragen?
Bij het verstrekken van deze lening wordt de Gedragscode Kleinzakelijke kredietverlening gevolgd als richtlijn. Deze kunt u hier vinden. Als u verder nog vragen heeft, of hulp kunt gebruiken bij de aanvraag wanneer dit eenmaal kan, neem dan contact met ons op.


Terug naar overzicht
Naar boven
© 2024 Horeca Schaap | Webdesign by FishtankMedia.nl